Elias Kaspersen vann Skandia Tour Distrikt. Arvid Ränkeskog tvåa i Region.

Elias vann Skandia Tour Distrikt i Bryngfjorden efter en 82 runda, stort grattis!
"Tack, tack. Det var jättekul och jag spelade riktigt bra, speciellt första nio hålen", säger Elias.
 
Det blev särspel.
"Ja. Vi fick spela det artonde hålet, par 4, två gånger. Båda gjorde  par på det första men på hål två gjorde jag birdie och Simon Postgård från Sommarro GK gjorde par igen. Jag kände mig lite nervös då det också var en del publik men jag upplevde det inte som negativt utan det gjorde mig snarare mer fokuserad", berättar Elias.
 
Elias som jag personligen har vaga minnen av som en blyg liten kille då han var med några gånger som 4-5 åring i vår knatteverksamhet. 
Minns du något från den tiden?
"Nej inte alls, Vi började hela familjen förra året efter att storebror Gustav ville åka och prova på rangen. Jag tyckte direkt att det var jättekul. Jag började förra året på 54 i hcp och gick ned till 24, I år har jag nu gått ner till 10 i hcp"
 
Det är en sak att sänka sig snabbt på sin hemmabana men att klara av efter en så snabb utveckling att gå på det nya handicapet på en annan bana och dessutom under tävling är imponerande.
"Tack. Ja, jag är nöjd och tycker att jag utvecklas hela tiden och lär mig saker. Jag gillar att träna, tävla, ja allt som har med golf att göra helt enkelt".
 
Vad gillar du mest?
"Att stå och träna teknik på rangen. Det har sporrat mig rejält att jag för varje vecka slagit bollen allt bättre. Det är verkligen en stor skillnad från maj till idag".
 
Hur ser dina mål ut?
"Jag vill bli bäst i världen. När jag började året siktade jag på singel hcp samt att utveckla min svingteknik. Jag tycker att jag fortfarande missar för mycket fairways och det är det som är närmast att förbättra. Jag är många timmar på Eda så det handlar också framöver att göra min träning mer effektiv".
 
Elias som är född 2001 kan inte ta sig till golfbanan själv men har föräldrar som mer än gärna skjutsar.
"Ja herregud. Det har blivit vårt nya liv och det är ett stort privilegium att vi kan vara där hela familjen", menar pappa Pär.
"Nu får vi också åka till andra platser, banor och vi var med i Bryngfjorden. Det är så kul att se hans utveckling. Förra året deppade han ihop och blev arg så fort han slog ett dåligt slag. Jag minns när han förra året gjorde en 11 på ett hål i Scandia och sedan i stort sett struntade i det resten av hålen. När vi sedan summerade tävlingen var han endast två slag efter. Det var lärorikt för han och i år har han blivit fantastisk på att slå nya slag och lämna det han gjort bakom sig"
 
Hur vill du beskriva Elias?
"Vad det gäller golfen har han vänt sin svagaste sida till en av de starkaste, humöret. Han har blivit mycket stabilare. Han kan vara lätt frånvarande i vardagen men har hög mental närvaro när det behövs. Som person är han lugn, omtänksam, snäll. Lat hemma men absolut inte när det gäller att träna", berättar Per.
 
Hela familjen spelar som sagt. Storebror Gustav har hcp 11,9, mamma Karin 28,3 och pappa Pär 13,7.
 
Arvid Ränkeskog med handicap 3.4 spelade i den högre klassen, Region på samma bana, Bryngfjorden. Efter en stark 73:a på de första arton följde han upp med en 78 runda. Det innebar delad första plats mellan 4 spelare.
 "Första 18 är jag nöjd med men på de sista hålen på andra varvet gjorde jag ett par misstag. En dålig dubbelbogey samt två tre puttar. Jag förlorade sedan i särspelet efter att ha slagit i en fairwaybunker på utslaget och gjort bogey" berättar Arvid. 
"Jag är ändå nöjd och tycker att jag utvecklats och blivit mer stabil i år och förbättrat mina svagheter" ,fortsätter en lätt sliten Arvid på väg i bilen med föräldrar till tre dagars semester i Älvdalen, utan golf, efter att ha tävlat i stort sett varje dag i två veckor. Först i Småland, Lagans GK, sedan golfveckan Eda Gk och därefter Bryngfjorden.
 
Några snabba frågor:
 
                        Elias                                                       Arvid
 
Favoritslag: Spoon med draw                           Drive låg draw                                                                                             
Styrka:     Närspelet                                        Jämnheten                                                     
Svaghet:   Drive                                              Humöret (har blivit bättre)
Favorithål på Eda GK: Hål 11 (bra eagle chans) Hål 13 (man kan spela det på så många olika sätt)                                                                 
Favoritmat:  Oxfile med potatisgratäng              Grillat                                                                             
Gör mig glad:  Golf                                         Att idrotta                                                 
Gör mig arg:  Spela dålig golf                           Dåliga beslut på golfbanan
Favorit spelare: Rory Mcllroy                                      Henrik Stenson

Text: Bengt Ekenberg